5.4.2017

Business in a digital environment-Paras kurssi jonka olen käynyt

Olen toisen vuoden opiskelija, enkä saa mitään palkkiota tämän kirjoittamisesta, enkä saa mitään etua, vaikka tämä kirjoitukseni vaikuttaa päätöksentekoon. Kirjoitan tämän vain ja ainoastaan sen takia, koska haluan kertoa kuinka hyödyllinen kurssi on ollut, ja toivon muidenkin opiskelijoiden saavan mahdollisuuden kokea sellaisena kuin itse sen koin.


Kurssi opiskelijan näkökulmasta

 

Syksyllä 2016 alkoi toinen vuoteni opintovuoteni ammattikorkeakoulussa, ja paljon etukäteen kehuttu digital business kurssi alkoi. Erityisesti opettajaamme Ilkka Kurkelaa oli kehuttu. En itse tiennyt kurssista etukäteen oikeastaan mitään, enkä tuntenut Ilkkaakaan. Kurssilla oli noin 40 opiskelijaa, joista suurin osa oli omalta vuosikurssiltamme, mutta myös muutama vaihto-opiskelija oli kurssilla. Odotin pääseväni hiomaan englannin kielen taitojani, sillä englantia ei ole tarvinnut ihme kyllä koulussa oikeastaan yhtään. Kurssin aikana meillä oli opettajien (Anna Ikonen ja Ilkka Kurkela) pitämiä luentoja, vierasluentoja, sekä monta lyhytkestoista projektia yrityksille. Opettajia avustivat digital coachit, jotka myös auttoivat meitä opiskelijoita kurssin aikana. Kirjoitimme blogia, ja tämäkin blogi on kurssin aikana aloitettu.

Anna Ikonen, Ilkka Kurkela ja vierasluennoitsija Aida Hubanic. Picture by Teemu Reunila.

Meille opetettiin blogin kirjoittamista, sekä tapoja miten blogia voi käyttää hyödyksi bisnesmaailmassa. Opettajien pitämät luennot olivat erittäin kiinnostavia, ja saimme kuulla eri alan asiantuntijoiden pitämiä vierasluentoja. Oma innostukseni brändäämiseen syntyi nimenomaan kurssin aikana kuulemien luentojen aikana, ja olen löytänyt uusia tavoitteita uraani ajatellen. Kaikki luentomme kuvattiin facebookin live-ominaisuudella ja poissaolevat voivat katsoa luennto myös jälkikäteen. Halutessaan luennot pystyi katsomaan jälkikäteen blogin kirjoittamista varten. 
Luennot olivat yksi ehdottomista suosikeistani kurssin aikana. Kurssin aiheet olivat aivan erilaisia aiempiin kursseihin verrattuna, mikä oli mielestäni erittäin hyvä. Luennoilla opetettiin luovuutta, yhteistyötaitoja, markkinoinnin keinoja, digitaalisia työkaluja, sekä monia muita asioita joita en olisi ilman kurssia koskaan oppinut. Projekteissa työtapamme oli vapaa, eikä meidän ollut pakko tehdä raportteja, tai käyttää SWOT-analyyseja joita oli tullut tehtyä jo niin paljon että yksikin kerta lisää olisi ollut liikaa. Vapaus toteuttaa projektit kuten halusi oli mahtavaa, ja antoi tilaa luovuudelle. SWOT-analyysi on toki hyvä työkalu, mutta ei mielestäni mikään itseisarvo projektin onnistumiselle. Monissa aiempien kurssien projekteissa olemme joutuneet tekemään niin paljon teoreettisia analyyseja, joista ei ole tuntunut olevan käytännön tasolla hyötyä. Suurin osa projekteistamme oli erittäin onnistuneita, ja vastauksemme olivat erilaisia. Osa jopa niin luovia, että yritysten edustajat olivat silminnähden hämmästyneitä.

Kurssi oli mielestäni koko koulu-urani parhaimmistoa. Opin monipuolisia taitoja, ja sain valmiuksia työelämää varten. Loin uusia kontakteja, ja sain käytännön vinkkejä opettajilta, digicoacheilta, ja vierasluennoitsijoilta. Omista kokemuksistani kurssin aikana voi ja suosittelen lukemaan aiemmista blogipostauksistani. Kahdesta digitalcoachista oli minulle erityisen paljon apua. Yksi heistä auttoi minua kirjoittamaan blogia ja auttoi minua monesti sunnuntai-illalla, kun oma tyttösytäväni tai äitini ei enää jaksanut/osannut antaa rakentavaa kritiikkiä. 
Toinen digicoach oli ryhmämme ome digicoach joka kysyi aina silloin tällöin miten ryhmällämme menee, ja hän oli helposti lähestyttävä. One to one keskustelujen aikana hän antoi minulle hyödyllistä palautetta blogeistani, sekä kurssin suorittamista varten. Nämä kaksi digitalcoachia olivat erinomaisia valmentajia, ja suuri syy miksi itsekin halusin digicoachiksi. Kiitos Viveka Kulmala ja Maija Vakkilainen.


Kurssi digicoachin näkökulmasta


Jouluna 2016 aloitimme kevään kurssin suunnittelun Annan ja muiden digicoachien kanssa. Ilkka oli saanut työpaikan Helsingin Yliopistolta, ja suurin osa kontakteistamme oli myös lähtenyt. Jouduimme muutaman viikon aikana suunnittelemaan koko kurssin luentojen sisällöt, sekä kutsumaan vierasluennoitsijoita puhumaan aiheista, joista emme tiedä itse paljoa, mutta ovat tärkeitä kurssin aiheita. Digicoacheja oli suhteessa oppilaisiin vähemmän kuin edellisella kerralla, ja meille oli tiedossa enemmän tekemistä. Lopulta saimme kaiken tehtyä ajoissa, ja kesken kurssin jouduimme muutamaa vierasluennoitsijaa buukaamaan uudestaan aikataulujen muututtua. 

Digicoachien lukupiiri

Digicoachina meillä oli vastuu lukea omien ryhmiemme blogit, antaa niistä palautetta ja arvioida ne. Lisäksi autoimme opiskelijoita projektien aikana, ja muutama meistä piti oman luennon kurssilla. Sovimme aikatauluja vierasluennoitsijoiden kanssa, opettelimme ryhmän valmentamista. Blogit olivat iso osa arviontia ja keskustelimmekin hyvin monta kertaa oikeudenmukaisesta arvioinnista. Olemme toimineet usein opettajien ja opiselijoiden lähettinä. Tutustuimme opiskelijoihin ja kerroimme heidän huolensa opettajalle, jos opiskelijat eivät itse viitsineet kertoa tunteitaan. Yli 50 ihmisen kurssilla sattuu paljon kaikenlaista, ja me digicoachit olemme usein olleet ensimmäisenä selvittämässä asioita. Tavoitteemme on ollut tehdä kurssista mahdollisimman kiinnostava ja opettavainen opiskelijoille. Uskon meidän olleen erittäin suureksi avuksi opiskelijoille. Alkukurssin aikana meitä tarvittiin erittäin paljon, mutta kurssin loppua kohden opiskelijat ovat olleet itsenäisempiä ja asiat ovat edenneet omalla painollaan. Hyvin suunniteltuna, emme ole myöhemmin joutuneet juurikaan muuttamaan aikatauluja ja kurssin sisältöä.

Tarvitaanko tätä kurssia tai digicoacheja?



Vastaukseni on ehdottomasti! Missä muodossa kurssin tulisi olla sitten? Se onkin jo vaikeampi kysymys. Kurssi tällaisenaan on erittäin hyvä, mutta potentiaalia olisi jopa vielä parempaan muutamalla muutoksella. Ohessa muutama oma ehdotukseni. Opettajia olisi hyvä olla kaksi. Yksi opettaja joutui tekemään paljon työtä ja kestämään paljon stressiä. Vastuu on erittäin iso kun kurssilla on yli 50 opiskelijaa ja digicoachit. Viimeisimmällä kurssilla oli melkein 20 vaihto-opiskelijaa ja kaikki kurssin sisältö oli täten englanniksi. Mielestäni vaihto-oppilaiden mukana oli erittäin hyvä asia. Suomalaiset opiskelijat joutuivat tekemään projekteja eri kulttuurien edustajien ihmisten kanssa, ja oppivat taitoja joita ei toisilta Laurean opiskelijoilta välttämättä oppisi. Monimuotoisuus on voimavara. Onko englanti oikea kieli kurssin käymiseen? Ikävä kyllä kaikki eivät osaa englantia hyvin. Suurin osa internetin sisällöstä on kuitenkin englanniksi ja täten elinehto länsimaisen bisneksen toimimiseen. Enää ei voi tehdä verkkosivuja suomeksi ja sanoa myyvänsä suomalaisille. Miksi myydä vain 5 miljoonalle kun voi myydä monelle miljardille?

Itse käydessäni kurssia, vain pari digicoachia jäi itselleni mieleen heidän ollessa usein paikalla. En hyötynyt suurimman osan olemassaolosta välittömästi itse. Digicoachina ollessani huomasin meidän olleen erittäin kiireisiä kurssin alussa, mutta loppuajasta meille ei ole enää niin suurta tarvetta. Jos kurssille olisi sovittu vakituiset muutama projektikumppania ja vierasluennoitsijaa, ei digicoacheja tarvitsisi niin montaa. Tai jos blogeja pitäisi kirjoittaa vain joka toinen viikko. Ilman digicoacheja kurssi tässä muodossa ei olisi ollut mahdollista toteuttaa. Olemme kuulleet huhuja, että kurssia ei jatkossa enää olisi näin pitkänä, ja se harmittaa itseäni. En haluaisi itse ainakaan tehdä enää yhtäkään vitamiinien maistatusprojektia, tai teoreettista analyysia yrityksestä. Projekteja voi tehdä monin tavoin, mutta on hyvä opetella muitakin kuin yhtä tapaa. Digicoachina opin ryhmän valmentamista, palautteen antoa, aikataulujen suunnittelua, johtamista ja motivointa.

Business in digital environment on monipuolinen kurssi, jonka voi toteuttaa monella eri tapaa. Sopiva sekoitus eri projekteja, luentoja, workshoppeja ja tapahtumia on toimivaa. Jos on mahdollista kuulla eri näkökulmia, on fiksua hyödyntää mahdollisuus. Tämä oli minun näkemykseni kurssin hyödyllisyydestä. Jos sinulla on valtaa vaikuttaa Laurean opiskelijoiden tuleviin kursseihin, pyydän pohtimaan opiskelijoiden näkökantaa. Mikä olisi kaikista mukavinta, ja hyödyllisintä opiskelijalle? Kun opiskelu on mukavaa, opiskelijat panostavat enemmän, ja oppivat enemmän. Toivon kuulevani ensi syksyn opiskelijoiden käyneen hyödyllisen ja kiinnostavan kurssin, jonka aikana he oppivat vähintään yhtä paljon kuin minä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti