3.2.2019

Musta ei saa ystävää

"Musta sopii kaikkien värien kanssa yhteen." "Musta hoikentaa." "Musta on aina tyylikäs."
Kuulostaako tutulta? Musta on nykyään äärimmäisen suosittu väri vaatteissa. Kukin pukeutukoon oman makunsa mukaan, tilannetta kunnioittaen. En yritä käännyttää ketään pukeutumaan tietyllä tavalla, mutta toivon voivani auttaa muita ymmärtämään, miksi kannattaa pukeutu vähemmän mustaan.


Miksi en pukeudu mustaan?


Mustan sävy ei muutu juurikaan eri valoisuudessa ja siksi musta tuottaa elottomia lopputuloksia muiden sävyjen kanssa. Vaaleanruskea on suosittu väri kengissä, koska siinä on paljon kontrasti- ja sävyeroja, varsinkin kiillotettuna. Molemmat näyttävät hyvältä kengissä, kunhan kontrasti ei synny liian suureksi.


Ruskeat kengät, joissa näkyy sävyeroja 
Mustat kengät, joissa ei näy sävyeroja 



Kokonaan mustaan pukeutuminen lähettää vahvan signaalin, mutta vain jos kukaan muu ei ole pukeutunut täysin mustaan. Ironista kyllä kokonaan mustaan pukeutuminen on todella yleistä, eikä se siksi herätä suurta huomiota enää. Pikemminkin, mustaan pukeutuminen on monille keino piiloutua massaan. Siksi pidän mustan värin käyttämistä mielikuvituksettomana.

Kun vaatekappale ei heijasta juurikaan valoa takaisin, se näyttää mustalta. Mustasta ei siksi erota tekstuuria. Tekstuuri on olennainen osa pukeutumista. Se tuo eloa. Sileät pinnat ovat juhlavia, kun taas karheat pinnat ovat arkisia. Suorat housut, kauluspaita ja neule on siisti, muttei liian formaali yhdistelmä, jos kaikki ovat tekstruuriltaan karheita. Riittää, että yksi vaatekappaleista on kiiltävämpi ja sileämpi, kuin muuta, jotta kokonaisuus näyttää epäharmoniselta. Siksi musta irtotakki ei näytä hyvältä farkkujen kanssa.

Tietyt väriyhdistelmät herättävät mielleyhtymiä. Siniseen ja keltaiseen pukeutuminen saa pukeutujan näyttämään Ruotsin lipulta tai minionilta. Punaiseen ja mustaan pukeutuminen saa näyttämään emolta. Mustaan ja keltaiseen pukeutuminen saa näyttämään ampiaiselta. Mustaan liitetään paljon erilaisia mielleyhtymiä. Siksi on hyvä tietää, minkälaisia mielleyhtymä väriyhdistelmillä on, jotta välttyy noloilta tilanteilta.

Minionit 

Onko musta monikäyttöinen?


Musta on niin intensiivinen väri, ettei se jätä muille sävyille hengitystilaa. Musta saa toisinaan kantajansa näyttämään kalpealta. Harmaa on värinä erittäin monikäyttöinen, koska se on erittäin neutraali ja antaa muillekin väreille mahdollisuuden loistaa. Siksi harmaat irtohousut ovatkin miesten pukeutumisessa klassikko. Omat lempihousut ovat yllätys, yllätys, harmaat flanellihousut.

Musta luo harvojen värien kanssa harmoniaa. Jos vaatekaappi koostuu mustasta, harmaasta, sinisestä ja valkoisesta, voi mustaa pitää helposti yhdisteltävänä värinä. Muiden värien kanssa yhdisteltäessä, musta ei anna armoa. Musta luo voimakkaita kontrasteja kirkkaiden ja vaaleiden värien kanssa. Vahvat kontrastit vaativat tarkkaa värisilmää ja lähes aina tummanruskea luo harmonisemman lopputuloksen. Jos ei halua viettää useaa minuuttia peilin edessä aamuisin pohtien "sopisiko tämä paita näiden housujen kanssa yhteen", kannattaa ostaa vaatteita, jotka sopivat mahdollisimman monen vaatteen kanssa, joita omistaa.

Jokaiselle värille on olemassa oma aikansa ja paikkansa, eikä mikään ole parempi tai huonompi kuin toinen. Musta saa formaalissa pukeutumisessa jakamattoman huomion valkoisen kanssa. Siksi smokki (useimmiten) ja frakki ovat mustia. Arkikäytössä suosisin mielummin muita sävyjä, jotka ovat helpompia, mielenkiintoisempia ja persoonallisempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti